Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE

Gjort en spännande resa du vill dela med dig av?
Skriv ett spännande resereportage, och dela med dig av tips, bilder och upplevelser!
User avatar
Risberg
Posts: 1425
Joined: 10 Feb 2022 19:41

Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE

Post by Risberg »

I torsdags tog jag Snälltåget från Malmö till Stockholm. Efter några trevliga timmar tillsammans med detta forums medlem /jes gick jag ombord på VIKING GLORY tillsammans med två vänner för att åka till Åbo. För bilder, se Dennis' utmärkta reportage https://www.fartygssidan.se/viewtopic.php?p=170#p170.

Fartyget var otroligt svårt att hitta i, på hyttdäcken såväl som övriga däck, ofta visste man inte hvad som var styrbord eller babord, förut eller akterut. Hyttoiletten var den trångaste jag upplevt, toilettdörren anföll bakifrån och enda sättet att hänga upp handdukar på var krokar på dörren - men handdukarna saknade hank. Toilettpappret var det smalaste och sämsta jag upplevt sedan järnridån föll. Temperaturregleringen i hytten fungerade däremot alldeles utmärkt.

Vi hade förhandsbeställt buffet. Av
Kalla fiskrätter
• Matjessill med pepparrotskräm, gräslök och spisknäcke
• Örtagårdsströmming
• Kaviarsill med dill
• Tjärströmming
• Persilje- och vitlökssill
• Rödräkor, friterad kapris och Västerbottensostkräm
• Rökt siklöja med jordärtskockspuré och gräslök
• Citrusgravad torskrygg med dillkräm
• Varmrökt lax med sikrom och smetana
• Gravad lax med hovmästarsås
• Gul och svart havstångskaviar
• Smetana och rödlök
• Dekonstruerad Västkustsallad på räkor
• Hela räkor
• Rhode Island-sås
• Vitlöksmajonnäs
• Ägghalvor med gräslök
fanns inte matjessillen och gravlaxen såg inte tilltalande ut

Kalla kötträtter
• Rökt Bjärekycklingbröst med pepparrot, sallad och persilja
• Pastramigravad och lufttorkad skinka med prostenost och örtkräm
• Kryddig fläsksida med äppelkål
• Rostbiff (Uruguay) med senapsremoulad
• Viltmousse med lingon och jalopeño-olja
• Skånsk senap
• Fartygets senap
var rostbiffen inte särskilt "rostig", d.v.s. den var genomstekt och torr och fanns inte viltmoussen (eller var slut)

Varmrätter
Vi dukar upp ett urval av smakliga varmrätter vid buffélinjen. Urvalet varierar, men du kan alltid välja mellan kött, fisk och vegetariskt alternativ:
• Inkokt lax med syltad gurka, sikromsdip och krossad potatis
• Kryddbakad torsk med rökt smörsås , picklad fänkål och krossad potatis
• Majskyckling med rödvinssås, ugnsbakade rotfrukter och potatis
• Inre filé av oxe (Uruguay) med rödvinssås, ugnsbakade rotfrukter och potatis
• Helstekt fläskfilé med svampsås, ugnsbakade rotfrukter och potatis
• Äggplanta fylld med Beanit®-bondbönefärs
• Gratinerad zuccini fylld med Beanit®-bondbönefärs
fanns hvarken kryddbakad torsk, inre filet av oxe eller helstekt fläskfile

Inget kött var fräscht och det varma köttet inte speciellt varmt. En del av de rätterna kan ha funnits innan jag hann till dem, för det var väldigt små kvantiteter och många tomma fat.

Efter 70 minuter stängdes tappkranarna för dricka, efter 90 minuter försökte de köra ut oss men jag var mitt i desserten och kungjorde att jag gick när jag var färdig.

Taxfreeshoppen lämnade allt övrigt att önska, hutlösa spritpriser (>60 € för en liter cognac) och två säger två Habana-cigarrer.

Så tillbragte vi en härlig dag i Åbo i strålande vinterväder, med musei- och saluhallsbesök och strosande i en den delvis vackra staden.
IMG_0007.JPG
IMG_0008.JPG
IMG_0009.JPG
Hemresan skedde med VIKING GRACE. Ännu sämre "garderob" (krokar på väggen) i hytten, men färjan var åtskilligt lättare att hitta rätt på än på VIKING GLORY och vi åt en ypperlig tre-rätters middag i á la carte-restaurant Oscar: Toast Skagen utan toast men med mycket räkor och därtill rikligt med löjrom, helstekt inrefilet av oxe, stekt enligt önskemål, min biff måste ha varit 200 g och perfekt stekt, med karljohansvamp samt crème brûlée med mangosorbet ovanpå och, inte hjortron, men blåbär och hallon.

Till skillnad från VIKING GLORY på torsdagkvällen var VIKING GRACE på fredagkvällen smock full, men ändå väldigt få i restaurant Oscar.

I taxfree-shopen fanns det flera Habana-cigarrer, men inte hela lådor, som förr i tiden och inte mycket mer än 10% billigare än på land i Sverige. Hittade i alla fall en Remy Martin Prime Cellar Selection till Viking Club-pris € 50.

Så skedde hemresan med Snälltåget igen, över gamla kanalbron till Södertälje och Göteborg, p.g.a. banarbeten söder om Nässjö. Men hvad gör väl det i ett tåg med ordentlig restaurantvagn, KROGEN KROGEN KROGEN.

Trots besvikelsen över VIKING GLORY var det en mycket trevlig och prisvärd resa, som jag är glad för att jag gjorde.
User avatar
Risberg
Posts: 1425
Joined: 10 Feb 2022 19:41

Re: Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE

Post by Risberg »

Komplettering:

Jag hade tur att ha hytt långt fram i fören på båda färjor, där det var tyst och lugnt. När VIKING GLORY gick inom Långnäs vaknade jag dock av ett fruktansvärt skakande och buller, medan jag inte vaknade överhuvudtaget när VIKING GRACE lade till där.
User avatar
Risberg
Posts: 1425
Joined: 10 Feb 2022 19:41

Re: Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE

Post by Risberg »

Litet intressant att jämföra bagageförvaringspriser. Lagom stor box för axelremsväska/ryggsäck Viking Line-terminalen i Åbo 3.- €, Gotlands-terminalen i Visby (på min tur Rostock - Visby - Nynäshamn i september ifjor) 80:- Skr.
pepe57
Posts: 163
Joined: 11 Feb 2022 11:31

Re: Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE

Post by pepe57 »

Med andra ord,hur ansåg du Herr Risberg resan var?Var det en höjdare och en ahaa upplevelse?
User avatar
Risberg
Posts: 1425
Joined: 10 Feb 2022 19:41

Re: Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE

Post by Risberg »

Touren som helhet en höjdare, inte minst p.g.a. priset: tillsammans Skr 1722:- för
- tågresa Malmö C – Stocholm C torsdag 31. mars kl 9.19-14.15 med Snälltåget
- färjetour Stockholm – Åbo torsdag 31. mars kl 20.00-fredag 1. april kl 7.35, invändig enkelhytt ombord på VIKING GLORY
- buffet
- färjetour Åbo – Stockholm fredag 1. april kl 20.50-lördag 2. april 6.30, invändig enkelhytt ombord på VIKING GRACE
- värdecoupon 22.- € i Oscar á la carte-restaurant
- tågresa Stockholm C – Göteborg C – Malmö C (utan byte) lördag 2. april kl 8.23-16.09 med Snälltåget

VIKING GLORY var en besvikelse, men resan ändå OK. Resan med VIKING GRACE var angenäm. (Beklagar sent svar, men var ute och reste 9. april-8. maj, så jag upptäckte frågan först nu)
User avatar
Risberg
Posts: 1425
Joined: 10 Feb 2022 19:41

Re: Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE

Post by Risberg »

Tittade för skojs skuld på hvad en motsvarande tour med nya NILS HOLGERSSON Trelleborg - Świnoujście - Trelleborg skulle kosta. Valde motsvarande resa med hytt bägge riktningar (visserligen var insides hytt slut på utresan), buffet/3-rätters middag (ospecificerat hvad) i bägge riktningar. Skr 2794:-! Visserligen är det sommar och det var mars/april när jag åkte Stockholm - Åbo - Stockholm med VIKING GRACE och VIKING GLORY, å andra sidan innehöll de Skr 1722:- för den resan också tåg ToR Malmö - Stockholm. Dessutom är Trelleborg - Świnoujście en sextimmars resa, medan Stockholm - Åbo är en niotimmars. Det blir knappast någon nöjestour med NILS HOLGERSSON för min del, innan har ett reellt resebehov till Kontinenten.
Marre
Posts: 51
Joined: 11 Feb 2022 17:44

Re: Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE

Post by Marre »

TT har ett speciell turapaket Trelleborg-Travemünde med Nils Holgersson med resa t/r med vändande färja. Utsides hytt i båda riktningar. Frukost, 2 middagar och rabatt i shoppen ombord. Pris 1690 kr per person. Men det förutsätter att man är två personer.
User avatar
Risberg
Posts: 1425
Joined: 10 Feb 2022 19:41

Re: Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE

Post by Risberg »

Marre wrote: 22 Jun 2022 18:25 TT har ett speciell turapaket Trelleborg-Travemünde med Nils Holgersson med resa t/r med vändande färja. Utsides hytt i båda riktningar. Frukost, 2 middagar och rabatt i shoppen ombord. Pris 1690 kr per person. Men det förutsätter att man är två personer.
Jaha, typiskt.
User avatar
Risberg
Posts: 1425
Joined: 10 Feb 2022 19:41

Re: Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE

Post by Risberg »

Tog en tour med ForSea's AURORA AF HELSINGBORG idag. Sortimentet i shopen är eländigt, men priserna lägre än på Viking Line, trots att det inte är taxfree.
User avatar
/jes
Posts: 196
Joined: 10 Feb 2022 22:04
Location: Lidingö/Bettna

Re: Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE

Post by /jes »

Premiärresa med Viking Glory nu i veckan, 23-timmarskryssning. Positiv överraskning på alla sätt, framför allt för nya planlösningar, nya koncept på matsidan. Man ligger rätt i tiden med nytänkande med olika stationer i stället för det traditionella ofta slafsiga buffébordet. Jag är inte vegan/vegetarian men det finns något för alla. Nu provade jag inte a la carte-restaurangen Kobba denna gång (fel ressälllskap! :) ) också där mycket annorlunda utbud med inriktning på mellanrätter, helt i tidens anda. Annars har ju Finlandsfärjorna varit lika förutsägbara i sitt utbud som en vägrestaurang typ Rasta (bättre kvalité förstås).

Medan Viking Grace är en orgie i lila är själva inredningen på Viking Glory inte särskilt speciell, man försöker inte konkurrera med de stora fönsterytorna och utsikten. Det finns någon slags harmoni mellan det yttre och inre som jag upplever arkitekternas ambition.

Spa-avdelningen längst fram med stora fönster där man kan basta eller ligga i en pool med samma utsikt över Furusundsleden som folket på bryggan, kan väl knappast bli bättre?

Som alltid imponeras jag av logistiken för Åbo-färjorna. Lossning, lastning (lastbilar, löstrailers, bilar), passagerarutbyte, städning med uppehåll på 1h 5m i Stockholm. Dag efter dag. Och man kan nästan ställa klockan efter färjorna.

Jag har åkt många gånger med Galaxy. Saknad? Inte det minsta :) !
Post Reply