Amorella säljs

Här snackar vi alla sorters färjor. Vägfärjor till kryssningsfärjor. Allt mellan himmel och hav.
M.H
Posts: 23
Joined: 28 Jul 2022 16:26

Re: Amorella säljs

Post by M.H »

Hanses hävdar att man är i behov av större fartyg. Gabriella är för liten för Helsingforslinjen. Då är det ju ett nybygge och Cinderella som är stor nog som gäller framåt i tiden. Om VL vill behålla Stockholm-Mariehamn finns ju många alternativ på andrahandsmarknaden
User avatar
/jes
Posts: 48
Joined: 10 Feb 2022 22:04

Re: Amorella säljs

Post by /jes »

Ska det bli något "nytt" på Helsingforslinjen krävs en genomgripande ombyggnad av Cinderella. Hyttstandarden är alldeles för låg. Helsingfors-linjen innebär kryssning i ordets egentliga bemärkelse och då duger inte Cinderella.

Viking kan istället köpa Siljas systrar när och om tillfälle ges och inte minst till rätt pris (Tallink i KK?). Systrarna är dock trots allt drygt 30 år gamla. Inget som hindrar att Viking fortsätter med vita färjor under varumärket Silja (bra goodwill) och Viking avvecklar dagens Helsingfors-trafik med Gabriella som också får komma till Medelhavet. Jag är dock tveksam om lönsamheten för systrarna med nuvarande koncept. Investeringar till mångmiljonbelopp krävs. Med HK i Mariehamn kapar man förstås mycket overhead-kostnader.

Tålmodigheten har alltid varit stor i Mariehamn och den börjar ge utdelning nu. Systrarna sägs ju vara Östersjöns fångar (rätt eller fel) och då finns det i praktiken bara en potentiell köpare. Långivarnas (bankernas) tålamod avgör, dvs hur stora kreditförluster är de beredda att ta? Jag är övertygad om att Viking redan har gjort kalkylen men priset är inte det rätta.

De ursprungliga investerarna i Tallink har kanske andra bekymmer i dessa dagar. När man studerade aktieteckningarna (offentlig handling) i Tallinks nyemission för ett år sedan såg det ut som om företagsledningen och anhöriga panikköpte( OBS! Min spekulation!) teckningsrätter de sista dagarna och bolaget kunde visa upp fulltecknad emission.
Trossen
Posts: 46
Joined: 11 Feb 2022 22:43

Re: Amorella säljs

Post by Trossen »

Viking kan istället köpa Siljas systrar när och om tillfälle ges och inte minst till rätt pris (Tallink i KK?).
Intressant spekulation! Vi kanske inte sett slutet på Tallinks reträtt från marknaden. Den som lever får se. Svårt att bilda sig en uppfattning om hur illa det ser ut för Tallink rent ekonomiskt
M.H
Posts: 23
Joined: 28 Jul 2022 16:26

Re: Amorella säljs

Post by M.H »

Då är en epok över, Amorella är väl det fartyg som har flest gångtummar av samtliga färjor som trafikerat mellan Sverige och Finland. Man får väl säga adjö till en gammal vän..
User avatar
Magnusson
Posts: 6
Joined: 28 Jul 2022 15:21

Re: Amorella säljs

Post by Magnusson »

Håller med! Det är sorgligt. Hon har hängt med i väl över 20 år, vilket får anses vara länge. Rekord på åbolinjen? Hon, liksom de andra splitsyrrorna är trivsamma fartyg. Snygga att se på och trevliga att åka med med massor av båtkänsla, vilket är trevligt när många nya fartyg är inredda som trendiga hotell eller shopping-gallerior.
User avatar
Mumin
Posts: 62
Joined: 13 Feb 2022 06:23

Re: Amorella säljs

Post by Mumin »

Hon är på väg till Genova nu och har enligt Marine Traffic passerat Gotland. Kanske någon ser henne när hon passerar Öresund.
Finnmaid 10-22 TRA-HEL
Gabriella 10-22 HEL-STO
Nils Dacke 10-22 TRE-TRA
Finntrader 11-22 TRA-MMO
Gabriella 11-22 STO-HEL
Silja Serenade 11-22 HEL-STO
Finnpartner 11-22 MMO-TRA
Post Reply