Fd Birka

Här snackar vi alla sorters färjor. Vägfärjor till kryssningsfärjor. Allt mellan himmel och hav.
Post Reply
McStone
Posts: 2
Joined: 23 Jan 2023 15:30

Fd Birka

Post by McStone »

Hur går det med planerna att börja trafikera Visby? Har inte hört ett knyst sedan nyheten lanserades...
User avatar
St David
Posts: 109
Joined: 13 Nov 2022 18:02

Re: Fd Birka

Post by St David »

Bra fråga McStone!

Villka är ledtiderna för ett sådant projekt om vi antar en trafikstart i mitten av maj 2024? (dvs kristi himmelsfärd)

Birka lär ju behöva fräschas upp, definitivt anpassas till Gotlandsbolagets koncept och varumärke. Frågan är om det inte vore läge att lägga in henne på varv? Hur sent kan detta bokas?

Sen behöver man rekrytera och timma in ombord personal och leverantörer mat, dryck, hygien, städ och naturligtvis Tax-Free.

Sen behöver dom marknadsföra linjen - bygga varumärke och skapa efterfrågan, detta för en linje som jag antar behöver vara sed som premium för att gå runt? Detta tar också tid, men...

.. På punkt 1&2 har jag inga synpunkter (ser fram emot era kommentarer) På punkt 3 egentligen behöver RAB inte ge sig till känna förrän i januari då ytterst få lär ha gjort resplaner desförinnan, men dom kan nog heller inte dröja mycket därefter.
Trossen
Posts: 224
Joined: 11 Feb 2022 22:43

Re: Fd Birka

Post by Trossen »

Har inte heller koll på tidtabellen, men arbetet måste
komma igång ordentligt nu efter semestrarna. Varvsbesök borde ju vara bokat vid det här laget, men vart? Marknadsföring borde också rulla igång och det borde ju ha tagits kontakt med bussbolag angående matartrafik.

Har dom gått ut med mer info på facebooksidan?
User avatar
/jes
Posts: 196
Joined: 10 Feb 2022 22:04
Location: Lidingö/Bettna

Re: Fd Birka

Post by /jes »

På väg till Berghamn Eckerö just nu, Birka väl förtöjd i Mariehamn.
Victory
Posts: 8
Joined: 10 May 2023 19:26

Re: Fd Birka

Post by Victory »

Nu börjar det röra på sig :)

GOTLANDSBOLAGET
Gotlandsbolaget och Viking Line bildar gemensamt bolag (Finwire)
2023-08-09 15:04
Rederiet Gotlandsbolaget och Viking Line bildar att gemensamt bolag för att erbjuda kryssningar mellan Stockholm-Mariehamn och Stockholm-Mariehamn-Visby. Det ska ske med M/S Birka Stockholm som Gotlandsbolaget köpte i mars, skriver de båda bolagen i ett pressmeddelande.

Gotlandsbolaget betalade cirka 38 miljoner euro för fartyget och säljer nu 50 procent av det till Viking Line för 19 miljoner euro.

”Vi arbetar med att bredda Gotlandsbolagets erbjudande med även kryssningsresor som komplement till Gotlandstrafiken och våra andra erbjudanden, och vilken partner kan vara bättre att göra detta med än Viking Line med sin långa erfarenhet från kryssningar i Östersjön. Vi ser samarbetet som en fantastisk möjlighet där både våra och Viking Lines erfarenheter och kompetenser tas tillvara”, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.

Etableringen av det gemensamma bolaget förutsätter godkännande från Konkurrensverket och trafikstart är planerad till våren 2024. Viking Lines fartyg M/S Viking Cinderella, för tillfället i kryssningstrafik från Stockholm till Mariehamn, kommer i samma veva att flyttas till linjen Helsingfors – Mariehamn – Stockholm.
User avatar
Mumin
Posts: 155
Joined: 13 Feb 2022 06:23

Re: Fd Birka

Post by Mumin »

Satan! Nog kan dom överraska.

Det verkar faktiskt klokt igenomtänkt med bra chans till succé.
I väntan på nästa båtresa...
User avatar
/jes
Posts: 196
Joined: 10 Feb 2022 22:04
Location: Lidingö/Bettna

Re: Fd Birka

Post by /jes »

Mumin wrote: 09 Aug 2023 17:14 Satan! Nog kan dom överraska.

Det verkar faktiskt klokt igenomtänkt med bra chans till succé.
Bra kommentar det där! Jag har aldrig riktigt förstått det där med Birka och Gotlandsbolaget men dimmorna skingras. Smart drag vid första påsynen. Man skalar ner och förändrar samtidigt nuvarande partyprodukt och räknar givetvis med bättre prisnivå.

Gotlandsbolaget fick förstås ett bättre pris på Birka än vad Viking skulle ha fått betala även om konkurrenssituationen inte förändras. Och Viking fortsätter att köpa aktier i Eckerö.

Lite missräkning för Tallink med Cinderella på Helsingfors. Det har ju alla sagt hela tiden här och så blir det till sist!

Jag saknar signaturen Henrik från Landgången, ingen mer?
Fyrtornet
Posts: 35
Joined: 13 Mar 2023 23:29

Re: Fd Birka

Post by Fyrtornet »

Det skulle vara intressant att veta vilket av rederierna som tagit initiativ till samarbetet, och varför.
Emil G
Posts: 30
Joined: 05 Jul 2023 08:55

Re: Fd Birka

Post by Emil G »

Fyrtornet wrote: 09 Aug 2023 18:24 Det skulle vara intressant att veta vilket av rederierna som tagit initiativ till samarbetet, och varför.
Tippar Viking, för 19 MEUR får man loss en båt till Helsingfors och slipper konkurrera med ett ekonomiskt urstarkt bolag utan får tvärtom ta del av deras eventuella vinster på trafiken.
User avatar
Mistluren
Posts: 375
Joined: 28 Jul 2022 16:58

Re: Fd Birka

Post by Mistluren »

Men det blir ju ändå en form av internkonkurrens. Kör man dygnskryssnkng så konkurrer man med Glory och kör man en 48-timmarskryssning så konkurrerar man med Helsingforsbåtarna. Det blir ju lika många båtar hur man än vänder och vrider på det.

Dock så sprider man ut den ökade kapaciteten på en lite större marknad på det här viset. Helsingforsbåtarna hämtat ju majoriteten av passagerarna från Finland.

Skall bli intressant att se hur man fördelar kryssningarna mellan Mariehamn och Visby. En fördel med upplägget är att man kan växla ganska fritt mellan de båda destinationerna, även under veckan. Det kan man inte göra med Helsingforskryssningar just på grund av att de flesta resenärerna på dessa kommer från Finland.
Post Reply