Kryssning med SPITSBERGEN

Gjort en spännande resa du vill dela med dig av?
Skriv ett spännande resereportage, och dela med dig av tips, bilder och upplevelser!
Post Reply
User avatar
Risberg
Posts: 1173
Joined: 10 Feb 2022 19:41

Kryssning med SPITSBERGEN

Post by Risberg »

11.-24. april företog jag en kryssning till de skotska öarna, Isle of Man och Belfast. En ny osäkerhet inför resor, som jag inte upplevt under femtio års resande innan, infann sig, rädslan för att smittspridning och därmed reseregler kunde ändras på kort varsel, och för att bära på smittan utan att ha symptom, hvilket t.ex. skulle avslöjas vid ombordstigning på SPITSBERGEN i Bergen och förhindra densamma. Två testade positivt, och fick inte gå ombord. Fyra fick covid19 under kryssningen, och serverades sina måltider i sina hytter av personal i rymddräkter. Både snabbtesten i Bergen, före äntrandet av kryssningsfartyget, och en helt onödig PCR-test inför inresa till Frankrike i London innebar hundratals kronor i extrautgifter (65 € resp. 32 £].

Från Bergen tog jag Hurtigruten Cruise's SPITSBERGEN på en 13 nätters kryssning till de skotska öarna, Isle of Man och Belfast. Sedan maj 2019 hade fem beställda kryssningar med Hurtigruten ställts in, och förutom återbetalning och ersättning för extrautgifter hade jag nu fått så mycket bonus att kryssningen inte kostade mig fem øre. Inte nok med att jag inte hade betalat för kryssningen, jag hade dessutom 45 € til godo, så jag lade inte fem øre ombord. Det blev en högst angenäm kryssning, maten var åtskilligt bättre än på tidigare Hurtigrutekryssningar och serveringen utmärkt men
- vi var tvungna att bära munskydd hela tiden,
- trots ett stort excursion team var man väldigt dåligt förberedd och informerad om resmålen, särskilt Isle of Man, och
- vi gick inte alls till Glasgow utan till Clydeport, där vi dumpades på en parkeringsplats, och, om vi inte bokat transfer till flygplatsen, fick ta oss till Glasgow själva, en taxiresa för 50 £.

I början var vädret tämligen kallt och blåsigt och vi slopade Fair Isle, St. Kilda, Cuillin och Iona. De ställen som vi kunde lägga till kaj i var Leirvík (Lerwick), Kirkjuvágur (Kirkwall), Stornoway, Belfast och Clydeport. Från Stornoway (p.g.a. av tidvattenskillnaden) och till och från Canna, Craignure, Oban, Port Ellen och Peel användes små gummibåtar för ilandsättning. När vi skulle lätta ankar från Cuillin höll vi på i sex timmar, för ankarkättingen till babords ankar lade sig fel i brunnen.

Image

Min hytt på SPITSBERGEN

Image

Leirvík (Lerwick), Hjaltland (Shetland)

Image

Utsiktssalongen på SPITSBERGEN

Image

Matsalen i aktern på SPITSBERGEN

Image

Kirkjuvágur (Kirkwall), Orkneyar

Image

Stornoway, Yttre Hebriderna

Image

Utanför Cuillin

Image

Järnvägen på Isle of Man

Image

Spårvanen till Snæfell, Isle of Man

Image

Derry (Londonderry), som jag tog tåget till under anlöpet av Belfast
User avatar
Risberg
Posts: 1173
Joined: 10 Feb 2022 19:41

Re: Kryssning med SPITSBERGEN

Post by Risberg »

Rättelse: Rederiet heter Hurtigruten Expeditions, inte Hurtigruten cruise. Det är nyligen utskilt från Hurtigruten, som har hand om sju av elva kystruteseglingar (Havila har de övriga fyra, men betjänar f.n. bara en av dem).
Post Reply